pondělí 11. února 2013

Vampýrská akademie


Původní název: Vampire Academy
Autor: Richelle Mead
Datum vydání: podzim 2009
Původní datum vydání: January 1st 2007
Série: Vampýrská Akademie
Díl: první 
Nakladatelství: Domino 
Překlad: Katrin Ebrová-Chýlová
Počet stran: 279 
Žánr: Young Adult, Upíři
Datum četby: 10. 2. 2013 


Její strach jsem cítila dřív, než jsem ji uslyšela křičet.

Již druhým rokem se Rose Hathawayová spolu se svojí nejlepší kamarádkou Lissou schovávají mimo morojskou komunitu a doufají, že je nenajdou jejich lidé. Bohužel jejich přání nebylo vyslyšeno, a tak jsou nuceny vrátit se zpět na Akademii svatého Vladimíra. Školu plnou Morojů a dhampýrů. Musí zde čelit bitvám o místo ve společnosti, chránit si vlastní srdce a zdravý rozum, nenechat se oklamat falešnými přáteli, ale hlavně bojovat za sebe navzájem. 

Richelle Mead napsala knihu, která obsahuje nový a neskutečně uvěřitelný svět, který by s troškou naší fantazie bylo možné považovat za reálný. Vampýři se oddělili od lidí, a vytvořili vlastní společnost. Existují dva druhy vampýrů. Ti zlí a ti dobří. Strigojové se nechali ovládnout temnotou a žízní po krvi, vzdali se magie jen proto, aby mohli cítit rozkoš z ničení lidských životů. Morojové mají své zásady, nezabíjejí lidi, mohou používat magii a zůstala jim špetka lidskosti. Pak tu máme dhampýry, kteří jsou kapitolou sami pro sebe. Původně kříženci lidí a Morojů, dnes vznikají ze spojení Moroje a jiného dhampýra. Z obou ras získali to nejlepší. Například bystré smysli Morojů a nenáchylnost k slunečnímu světlu po lidech. Nemohou se ovšem rozmnožovat mezi sebou, a tak cítí loajalitu právě k Morojům, kterým dělají strážce a nasazují za ně životy.

Rose se pomalu vrací do formy, i tak ale zameškala spoustu výcviku, a proto jí byly přiděleny tréninky navíc. Ty  si vzal na starosti Lissin nový strážce, neuvěřitelný sexy ruský bůh Dimitrij Belikov. To jediné, co by Rose ještě scházelo, by bylo zamilovat se do svého učitele. Zdá se ale, že osud Rose nepřeje a bude se tak muset starat o mnohem víc, než jen povinnosti spojené s tím, že se chce stát strážkyní poslední přeživší členky rodu Dragomirů, princezny Vasilisy.

Když jsem vešla do tělocvičny, všimla jsem si, že má na sobě tričko a volné kalhoty na běhání, zatímco obvykle nosil džíny.

Člověk si řekne: "Zase ti upíři,", ale tahle přijde o mnohé pocity při čtení nejlepších upírských knih. Pokud vám při čemkoliv spojeném s vampyrismem naskočí Stmívání, kousněte se do rtu a překonejte to. Tahle kniha totiž neobsahuje žádnou chudinku, která si fňuká po svém princi a při tom si hraje s pudlíkem. Rose je typ hrdinky, která se navzteká, zatne zuby a pomocí pěstí si vybojuje, co chce. Dimka není žádný třpytící se upírek, který si leze po stromech a hraje si na spidermana, ale pořádný kus chlapa, který si nenechá nic líbit a kdokoliv se mu postaví do cesty, má problém. Lissa je oproti těmto dvěma křehký charakter, ale i na ní je tolik zajímavého na zkoumání a posuzování vývoje charakteru, že se nemusíte bát, že by vás otrávila svou naivitou. 

Je znát, že Vampýrská Akademie není autorčinou první prací. Oproti sérii Sukuba je mnohem více propracovanější. Richelle se vyvarovala zbytečných nudících pasáží a je vidět, že do příběhu dala srdce. Každá postava je do hloubky promyšlená a nikdo si tu s nikým není podobný. Příběh má spád, přestože se akce dostaví až ke konci knihy, ale to neznamená, že se jinak budete nudit. Popravdě - při čtení Roseiných myšlenek to snad není ani možné.

Kniha je psána v první podobě z pohledu Rose. Nikdy jsem nemilovala tento styl psaní, zvlášť když Richelle píše krapet nespisovně a používá hovorové výrazy. K mému vlastnímu údivu mi to vůbec nevadilo. Je to napsáno tak realisticky, že to člověku ani nepřijde. Uznejme, že nikdo z nás nemyslí spisovně. Přesně na to se autorka zaměřila a právě to je její cesta k úspěchu.

Těžko říct, co mě přimělo k tomu to udělat.

Kniha i celá série, stejně tak i její spinn-off Pokrevní pouta, si po celém světě získala miliony čtenářů a fanoušků. Po celém internetu se to hemží stránkami a blogy právě o Vampýrské Akademii. Richelle Mead si získala úctu mnoha mladých lidí, kteří v jejích knihách hledají něco, co ve svých životech třeba nemají. Mnoho mladých dívek je unešených z představy Dimitrije a jeho šeptání Rozo. Nikdo se tedy nemůže divit, že se již více než rok chystalo vše možné, aby se toto léto mohlo konečně natáčet filmové zpracování. Již byli obsazeni hlavní herci a stanoveno datum premiéry. Richelle Mead se tak stává jedním z mála autorů, kteří své hrdiny uvidí na stříbrném plátně.

A kdo by se divil při pěti hvězdičkách?




AnotaceMorojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové. Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…

1 komentář:

  1. sexy ruský bůh Dimitrij Belikov! :D :D naprosto s tebou souhlasím! :D Dimitrij je prostě úžasný <3 a já se nemůžu dočkat filmu! :D :D
    PS: pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat